СтруктураХор "Бодра песен"

Детски хор „Бодра песен” вече 50 години е Представителния хор на град Шумен. Благодарение на таланта и надареността на шуменските деца и техните ръководители, шуменският детски хор се нарежда сред водещите хорови колективи в страната и в чужбина. Децата от хора са носители на първи награди от международни хорови конкурси и осъществяват концертни турнета в почти всички европейски държави.
В хора пеят момичета и момчета от всички училища в града. Приемът на нови хористи се реализира в началото на всяка учебна година, , като се приемат музикални деца в училищна възраст, които обичат да пеят и желаят да усъвършенстват таланта си. Сформира се подготвителен състав на хора, в който децата придобиват хорово-певчески умения. Основната концертна дейност на хора се осъществява от концертния състав, в който пеят по-големи момичета /12-18 годишни/, преминали първоначалния етап на обучение
Хор „Бодра песен” участва със свои изпълнения в тържествените концерти на гр. Шумен, концертира съвместно със смесен хор „Родни звуци”, с Шуменска филхармония, солисти. Участва в престижни международни и национални музикални събития и хорови фестивали. Член е на Българския хоров съюз и на Балкански хоров форум.
Хорът е домакин на Международните детско-юношески хорови празници „Добри Войников” в Шумен.
Художествен ръководител и диригент на хор „Бодра песен” е Деница Узунова.

АНОТАЦИЯ

Детският хор “Бодра песен” при Общински детски комплекс в гр. Шумен, България е основан на 5.12.1963 г. Негов създател , главен художествен ръководител и диригент е проф. Венета Вичева. От 1995 г. втори диригент на състава, а днес негов художествен ръководител и диригент, е възпитаничката на проф. Вичева - Деница Узунова, пианист-акомпанятор е Жанета Кацарова, а хормайстор е Йорданка Илиева.
Гордост за град Шумен и за страната ни са наградите и отличията на хора от национални и международни фестивали и конкурси:

 • ІV Международен хоров конкурс “Бела Барток”, гр. Дебрецен, Унгария - първа награда, 1970 г.;
 • ХХІV Международен полифоничен хоров конкурс „Гвидо д’Арецо”, гр. Арецо - Италия - първа награда, 1976 г.;
 • ХVІ Международен хоров конкурс “Проф. Георги Димитров”, гр. Варна - България - първа награда, 1983 г.;
 • ХХХІІ Международен хоров конкурс в гр. Неерпелт, Белгия, където хорът получава най-високата от първите награди в екстрена категория - “Summa cum laude”, 1984 г.;
 • І Международен хоров конкурс – Анталия, Турция - първа награда – “Cum Lаude”, 2009 г.;
 • ГРАН ПРИ на ХІ Московски международен детско-юношески хоров фестивал “Звучит Москва“, 2010 г. Проф. Венета Вичева печели наградата за диригентско майсторство;
 • Награда за най-добро изпълнение на българска песен на VІІІ Международен фестивал на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева”, Търговище, България, 2013 г.;

Хор “Бодра песен” е участвал с голям успех в национални и международни фестивали: Оломоуц - Чехия; Хамбург - Германия; VІ Европейска хорова среща – Варшава, Полша; “Софийски музикални седмици”- София, България; “Нова българска музика”, „Панорама на българското хорово изкуство” – София, България; "Viva la Musica" - София, България; Международна хорова асамблея ”Българска ривиера” - Варна, България и др.
Хор “Бодра песен” достойно представя българското детско хорово изкуство в Чехия, Унгария, Италия, Белгия, Русия, Германия, Румъния, Гърция, Полша, Франция, Турция, Словакия.
Реализирал е четири дългосвирещи грамофонни плочи; студийни и документални записи в Радио Берлин, Радио Лайпциг, Будапеща, Брюксел, Хамбург, София; в националната телевизия на Полша; притежава много аудио и видеозаписи, компактдиск, издаден в Гърция с песните на проф. Василис Макридис.
Хор “Бодра песен” е носител на следните национални и международни отличия и награди:
Орден “Св. Св. Кирил и Методий”- І степен;

Орден “За заслуги към Българската народна армия”;

“Голямата награда на Комитета за култура” за изключителни художествени постижения в хорово-изпълнителското изкуство;

През 2004г. хорът е приет за член на Международния хоров съюз;

През 2004г. измежду 1750 състава хор “Бодра песен” бе удостоен от Европейската хорова федерация към Европейския съюз със званието “Посланик на Европейската култура”;

През 2005г. е удостоен с “Голямата награда на Шумен” за изкуство и култура;

През 2005г. хор “Бодра песен” е обявен за “Музикант на годината” в категория “Ансамбли” от Българско национално радио и предаването „Allegro vivace”.

На 1 ноември 2010 г. хор “Бодра песен” е удостоен от Съюза на музикалните и танцови дейци с най-високата награда за върхови постижения в изкуството “КРИСТАЛНА ЛИРА 2010” в категория Хорово изкуство.

Хор “Бодра песен” е достоен продължител на богатите културни и музикални традиции на град Шумен. През Възраждането тук се създават едно от първите читалища, първото театрално представление, първият симфоничен оркестър, първият оперетен спектакъл. През 1858 г. Добри Войников /1833-1878/ въвежда за първи път в България многогласното хорово пеене, създавайки първият училищен смесен хор в Шумен. Хор “Бодра песен” е домакин на Международните детско-юношески ученически хорови празници “Добри Войников” – Шумен, които се провеждат от1971 година по инициатива на проф. Венета Вичева.

Проф. Венета Вичева е основател и главен художествен ръководител на детски хор “Бодра песен” и най-дългогодишният диригент на смесен хор “Родни звуци” - Шумен. Проф. Вичева печели много първи награди и златни медали от национални и международни фестивали и конкурси с двата хора, осъществява записи, множество концертни турнета в страната и чужбина.
Като преподавател по хорово дирижиране в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” е удостоена с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”. Носител е на най-високи награди и отличия:

 • Орден “Св. Св. Кирил и Методий”- І степен;
 • Медал „За заслуги към Българската народна армия”;
 • Наградите на Съюза на българските музикални и танцови дейци:

     ”Златна лира” – два пъти; “Кристална лира”

 • Почетен диплом и голямата награда на Българския хоров съюз “Златен плакет”;
 • “Почетен кристален знак” на Съюза на българските композитори;
 • “Сребърен плакет” на Балканския хоров форум.
 • Награда за диригентско майсторство на конкурса “Звучит Москва”.

Деница Узунова е възпитаник на проф. Вичева по дирижиране от първия випуск на специалността "Музикална педагогика" в Шуменски университет “Епископ Константин Преславски”. Като отлична студентка е поканена от проф. Вичева за хормайстор на смесен хор “Родни звуци” и детски хор “Бодра песен”. От 1995 година е втори диригент на детския хор, а от 2011 година негов художествен ръководител и диригент. През 2000 г. Д. Узунова завършва международен курс за диригенти при професорите Борис Тевлин (Русия), Елен Ги (Франция), Лари Уайът (САЩ) и Марин Чонев (България), а през 2006 г. посещава хорово-диригентския клас на проф. Ервин Ортнер (Австрия) с Арнолд Шьонберг хор в гр. Русе. През 2010 година печели първа награда в ІІІ национален конкурс за педагози, работещи в извънкласната и извънучилищна дейност, организиран от фестивална програма „Приятели на България” и Министерство на образованието. Участва в организацията и провеждането на Международните детско-юношески хорови празници “Добри Войников” в Шумен, в подготовката и осъществяването на задграничните турнета на хор “Бодра песен” във Варшава-Полша, Нанси-Франция, Анталия-Турция, Москва-Русия, Вранов над Топлоу–Словакия. Деница Узунова е автор на статии и студии по теми от областта на хоровото изкуство.

Жанета Кацарова е пианист-акомпанятор на хора от 1982 година. Тя е завършила специалност пиано в Академията за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив. Главен асистент по пиано е в ШУ “Епископ Константин Преславски”. Като акомпанятор на хоровете “Бодра песен” и смесен хор “Родни звуци” е печелила редица награди на национално и международно равнище. За дългогодишната си творческа дейност е отличена със “Златна значка” на Община Шумен.

ЗА КОНТАКТИ:
9700, Шумен
Общински детски комплекс
Ул. „Панайот Волов” № 6
Тел: 054/ 88 40 33
Тел/Факс: 054/ 86 00 56
www.bpessen.alle.bg

Деница Узунова
e-mail: denica.uzunova@abv.bg