Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – Шумен 2023г.

В триумф на детско хорово певческо изкуство се превърнаха провелите се от 20 до 23 април 2023 година ХХVІІ Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ – Шумен.

Това издание на единствените по рода си в България хорови празници бе посветено на 190-годишнината от рождението на патрона на фестивала Добри Войников, на 165-годишнината от създаването на първия многогласен ученически хор в България и 60-годишнината на детски хор „Бодра песен“, гр. Шумен/ The „Bodra pessen“ choir.

Шумен е градът, в който запява първият многогласен училищен хор в България през 1858 година – хорът на Добри Войников! Преди 165 години в Шумен се поставя началото на многогласното пеене, а преди 190 години е роден основоположникът на това значимо музикално дело – Добри Войников – учител, драматург, театрален деец, музикант, композитор, диригент, поет, виден български възрожденец и обществен деец.

Добри Войников не само въвежда петолинейната нотация в българското училище и учебния предмет „Нотно пеене“, но композира първите многогласни хорови акапелни творби, като създава светски училищни песни на два, три и четири гласа. Ето защо преди 52 години, когато проф. Венета Вичева създава хоровите празници, за патрон на фестивала е избран именно Добри Войников. Само преди седмица, в три концертни вечери, делото на Войников бе на пиедестал в родния му град, за което допринася песента на проф. Александър Танев по текст на Стилиян Чилингиров „На Добри Войников“ – химн на фестивала, прозвучал в изпълнението на над 350 участници – 9 хора от Шумен, Варна, София, Пловдив, Балчик и Александрия (Гърция).

Фестивалът се финансира от Община Шумен, а организатор е Центърът за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс ”Анастас Стоянов“.

Хоровите празници се подкрепят от водещи институции в областта на културата, просветата, хоровото изкуство и шуменската общественост: Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Български хоров съюз, Федерацията на хоровете към Европейския съюз, Фондация „Проф. Венета Вичева“, БНР, Радио Шумен, ТВ Шумен, Симфониета Шумен, РБ „Стилиян Чилингиров“, РИМ Шумен.

Празниците се провеждат под патронажа на кмета на град Шумен г-н Любомир Христов.

В рамките на Фестивала се проведе кръгла маса на тема: „Традиция и приемственост в българското хорово изкуство. Основополагащата роля на Добри Войников за българското многогласно детско-юношеско хорово пеене. Приносът на Венета Вичева и Марин Чонев за развитието на българското хорово изкуство“.

Лектор бе проф. д.изк. Стефан Хърков, който представи изданията на Шуменския университет: „Музикалната дейност на енциклопедиста Добри Войников (1833-1878)“ и „Хорово изкуство и музикално възпитание. Сборник в чест на проф. Венета Вичева и проф. Марин Чонев по случай 90-годишнините от рождението им“.

През 2022 г. секция „Музиколози“ при Съюза на българските композитори присъди Наградата „Книга на годината“ в категория „Сборници с материали от научни конференции“ на сборника „Музикалната дейност на енциклопедиста Добри Войников“, чийто съставител и отговорен редактор е проф. д.изк. Стефан Хърков.

За пореден пети път фондация „Проф. Венета Вичева“ връчи наградата за диригентско майсторство „Проф. Венета Вичева“, а жури в състав проф. д-р Адриана Благоева, Ганчо Ганчев и Славил Димитров определи нейният носител. Това е Яна Делирадева – диригент на хор „Детска кита“ от Пловдив. Г-жа Делирадева става носител на статуетката за втори път.

Централно събитие във фестивалната програма бе световната премиера на написаната специално за изданието хорово-симфонична творба „Меса за мир“ от шуменеца Славил Димитров – композитор, диригент и председател на Българския хоров съюз. По време на Хоровите празници се проведе хорово ателие, в което хоровете „Бодра песен“, „Добри Христов“, „Бодра смяна“ и „Детска китка“ заедно със Симфониета „Шумен“ подготвиха изпълнението на впечатляващата музикална творба!

От името на кмета всички хорове получиха плакет, диплом и цветя за отлично представяне в хоровите празници и принос в утвърждаването и развитието на българското детско-юношеско хорово изкуство от кмета на Община Шумен.

От името на Българския хоров съюз всички диригенти получиха грамота за участие и достойно представяне в 27-те международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“. Грамотите връчи Председателят на Българския хоров съюз г-н Славил Димитров.

Жан Пиер ван Авермат – генерален секретар на Федерацията на хоровете към Европейския съюз, член на Световния хоров съвет връчи на всички участници дипломи за участие от името на Европейската федерация на хоровете на европейския съюз.

Финалният концерт в това издание на хоровите тържества бе в памет на проф. Венета Вичева и се проведе в църквата „Свето Възнесение Господне“. Специален гост бе Негово Преосвещенство Варнеският и Великопреславски митрополит Йоан, който благослови изявата и поднесе подаръци на всички участници: Детският хор на българското национално радио, детски хор „Бодра смяна“ и смесеният хор „Проф. Венета Вичева“.

Хорът-домакин „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ с диригент Деница Узунова отбелязва своята 60-годишнина с богата изложба и концерт.

Г-жа д-р Росица Бояджиева – първи заместник-председател на СБМТД, удостои състава с една от най-високите награди на Съюза „Златна лира“ за високи художествени постижения, по случай 60-годишнината на хора и 30 години творческа дейност на диригента Деница Узунова.

27-те Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“ завършиха с изключителен успех и допринесоха за радостта и удовлетворението както на участниците, така и на организаторите! Благодарим за уважението и за участието на всички диригенти, хористи, гости и приятели! До нови срещи! Родна песен нас навек ни свързва!

Община Шумен

Министерство на образованието и науката

Национален дворец на децата National Palace of Children

Български хоров съюз

Фондация „Проф.Veneta Vicheva

БНР – Българско национално радио

БНР – Радио Шумен

Телевизия Шумен

Симфониета Шумен / Shumen Symphony Orchestra

Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ – Шумен

Регионален исторически музей Шумен

Хор „Бодра песен“, гр. Шумен/ The „Bodra pessen“ choir

Alexandrian Choirs – Χορωδίες Αλεξάνδρειας

Детски хор на БНР

The Detska Kitka Choir/хор Детска китка при ОДК – Пловдив

Хор „Бодра смяна“

Children’s choir Dobri Hristov – Varna, Bulgaria Детски хор „Добри Христов“

Детска вокална студия „Music and joy“ при Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870“

Смесен хор „Проф. Венета Вичева“ / Mixed Choir „Prof. Veneta Vicheva“

Представителен хор и народен хор при СУ „Сава Доброплодни“