Детски танцов ансамбъл „Веселяче“

Детски танцов ансамбъл „Веселяче“ е създаден през 1965г. В него участват деца на възраст от 6 до 15 години. През състава са преминали хиляди деца, възпитани с любов към българското фолклорно изкуство. В репертоара им има над 25 танца от всички етнографски области на страната и произведения на утвърдени детски хореографи.

Ансамбълът, с голям успех, изнася концерти както в Шумен, така и в цялата страна – участва в танцови спектакли в НДК, Коледни надигравания,  играе на сцената на Национален дворец на децата, реализира записи за Българската национална телевизия. Носител е на орден „Кирил и Методий“ II степен и лауреат на републикански фолклорни фестивали. Голям е приносът на ДТА „Веселяче“ за представянето на българския фолклор по света, участвайки в международни фестивали и конкурси. Осъществява редица турнета в Сирия, Унгария, Финландия, Монголия, Шотландия, Хонг – Конг, Испания, Португалия, Франция, Германия, Молдова, Турция, Грузия, Италия, Гърция. Голяма гордост за ансамбъла е концертът, с който се представят в Англия в Кралския дворец пред Нейно Величество Кралицата през 1991г. Посещават и най – големия фестивал в САЩ „Силвър Долар Сити“.

         Децата развиват непрестанно своя танцувално – артистичен талант и се нареждат сред едни от най – известните и добри танцови ансамбли в страната. Детски танцов ансамбъл „Веселяче“ съхранява богатата култура, народните обичаи и песни, българското изкуство и дух.

Главен художествен ръководител и хореограф от 2006 г. е Боряна Колева.