Детско-юношески театър „БИС”

Детско-юношески театър „БИС” се създава през 1990 година. Първата сценична изява e „Джуджето и седемте Снежанки” по Ст. Цанев. Тя импулсира и насърчава младите актьори и в по-късните им участия в концерти, конкурси, фестивали. Творческите търсения на художествения ръководител Здравка Стоянова дообогатяват кръгозора на целия колектив и реализацията на потенциала му от 1990 година до днес.

В репертоара на ДЮТ „БИС” се включват творби от български и чужди автори – Шекспир, Андерсен, Р. Бърнс, Лесли Милс, Д. Войников, В. Петров, Елин Пелин, Й. Радичков, Ст. Цанев, Ран Босилек, П. Панчев, Н. Павлов, Станислав Стратиев и др.

С успешното си представяне в Общински и Национални театрални конкурси и фестивали ДЮТ „БИС” участва активно в културния живот не само на Община Шумен, но и на страната.

В ДЮТ „БИС” се възпитава не само любов към театралното изкуство, но се съхраняват възрожденските ни традиции за бъдещото поколение. Затова съставът е част от организацията на І Национални ученически театрални празници през 1995 г. до днес, превърнали се в притегателен център на театрални състави от България, творци на детското изкуство, „театър от деца и за деца”.

Много дипломи, грамоти, награди са получили младите актьори на възраст от 7 до 18 години през изминалите 18 години. През последните 2007 г. – получават Първа награда в І Ученически театрален фестивал  „Климент Михайлов” гр. Русе, ІІ награда в детския фестивал „Приказка за теб” гр. Варна, и поощрителни индивидуални награди. През 2007 година ДЮТ „БИС” реализира своя изява из България. Съставът получи чудесна възможност за изява и на Карнавала на цветята в гр. Дебрецен – Унгария.

Ръководител на ДЮТ БИС от септември 2022 година е Диана Колева. През този период състава представи два урока по родолюбие и направи един концерт преди Коледа. Ученици от състава бяха водещи на общоградски събития и събития на регионално ниво, организирани от ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов.

Вратите на Детско-юношески театър „БИС” са широко отворени за всички обичащи изкуството театър.