Школа „Балет“

Ръководители:

 Юлия Николова е завършила специалност „Балетно изкуство – балетна педагогика” в  Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив. От 2002 г. преподава в балетната школа. За работата си с децата през годините получава: Отличие за творчески постижения за учебната 2007/2008 година; Диплом за високи художествени постижения в традиционната среща на школите по изкуствата от Североизточна България – 2009 г.; Награда на Шумен за изкуство и култура в раздел „Танц“ – 2009 г.;  Диплом за високи творчески успехи в работата с деца от Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота“ – Несебър – 2014 г.;  Награда на Шумен за изкуство и култура в раздел „Танц“ – 2017 г.; Удостоверение квалификационен курс „Summer dance intensive“, – гр. Пула, Хърватия, 2018 г.; „Грамота за заслуги и съхраняване на балетното изкуство в гр. Нови пазар“ – 2022 г.;  „Грамота за особен принос в изграждането и формирането на културната идентичност чрез балетното изкуство“ на Международен фестивал „Музите“ – 2022 г.

Светла Денчева получава балетното си образование в Институт за музикални и хореографски кадри – гр. София. От 2002 година е педагог в школата. За работата си с децата получава множество награди:  Награда на Шумен за изкуство и култура в раздел „Танц“ – 2006 г.; Отличие за творчески постижения за учебната 2007/2008 година; Диплом за високи художествени постижения в традиционната среща на школите по изкуствата от Североизточна България – 2009 г.; Награда на Шумен за изкуство и култура в раздел „Танц“ – 2009 г.; Награда за хореография в Национален конкурс за класически и характерни танци – Бургас; Диплом за високи творчески успехи в работата с деца от Международен детски фестивал „Слънце, радост, красота“ – Несебър – 2014 г.;  Награда на Шумен за изкуство и култура в раздел „Танц“ – 2009 г.; Награда на Шумен за изкуство и култура в раздел „Танц“ – 2015 г.; Награда за хореография в Международен конкурс „мОvmnt” – гр. Русе, 2018 г.; Удостоверение квалификационен курс „Summer dance intensive“, – гр. Пула, Хърватия, 2018 г.; „Грамота за особен принос в изграждането и формирането на културната идентичност чрез балетното изкуство“ на Международен фестивал „Музите“ – 2022 г.

Балетната школа се радва на голяма популярност сред почитателите на балетното изкуство в град Шумен. Балетните педагози, с отдаденост градят у своите възпитаници усет към красота и изящество, чувство за ритъм и изискано поведение. Всички концерти на школата са празник за шуменската публиката, положителните отзиви за тях намират достойно място и в медийното пространство.

В школата се обучават деца от 5 до 19- годишна възраст. Броят на възпитаниците варира между 70 – 85 на година.

Изучават се класически, характерни и съвременни танци (неокласика)Обучението се провежда по руската методика на А. Я. Ваганова, приспособена за деца, обучаващи се в балетни школи. В основата лежи личностно-ориентиран подход, целящ максимално разкритие на индивидуалните способности на детето и прилагането им на практика. Това позволява да се обучават деца с различни природни данни и танцови умения.

Балетната школа бележи своето начало през 1972г. като част от Обединена школа по изкуствата «Анастас Стоянов». Нейни основатели и художествени ръководители до 2002 г. са Ирина Върбанова и Величка Евтимова. Със своите успехи под тяхно ръководство школата се утвърждава като една от водещите в България школи за класически танци.

От 2002 година Юлия Николова и Светла Денчева продължават да поддържат високото ниво на обучение. Под тяхно ръководство школата развива богата сценична дейност –  ежегодно се представят балетни коледни и годишни концерти – спектакли, станали през годините традиция за града:

 • „В света на музиката и танца“– пътешествие из Европа, Азия и Америка – образователен концерт съвместно с Филхармония Шумен с диригент Славил Димитров;
 • „Балетна магия“ – концерт на школата със специалното участие на премиер-солистите на Софийска опера и балет – Веса Тонева и Никола Хаджитанев;
 • „Да си поговорим какво е балет“ – лекция в РБ „Стилиян Чилингиров“;
 • Концерт на школата по повод Международния ден на балета съвместно с Държавна филхармония Шумен с диригент Славил Димитров;
 • Образователен концерт „В света на музиката и танца“ съвместно с Държавна филхармония Шумен с диригент Славил Димитров;
 • „Коледен новогодишен концерт“ на школата с градски духов оркестър „Михаил Биков“ и хор „Симеонис“ с диригент Славил Димитров;
 • Общоградски коледен концерт съвместно с Държавна филхармония Шумен с диригент Станислав Ушев;
 • „Балет, балет, балет“ съвместен концерт с НЧ „Христо Ботев 1872г.“ гр. Нови Пазар;
 • Балетен концерт в навечерието на коледните празници съвместно с балетна формация „Дива денс“ гр. Казанлък;
 • „Балетна фантазия“ съвместно с НЧ “Христо Ботев 1872“ гр. Нови Пазар;
 • Балетен спектакъл посветен на 35 годишнината от създаване на балетната школа и по повод международния ден на балета; „Балетна магия“; „Вълшебния свят на изкуството“; „С любов за танца“; „Коледна приказка“ ; „На коледен карнавал с маски“; „Вдъхновение“; „Коледа в музика и танц“; „Последен танц“; „Коледа е“; „Вълшебна Коледа“; „Танцът е вечен“ и др.

От 2003 г., поставяйки началото на участията в национални и международни фестивали и конкурси, школата става носител на множество награди и отличия:

 • Международен фестивал-конкурс „Усмивките на морето“ – Балчик, 2006:
  II – ро място за колектив
 • Национален конкурс за класически, характерни, съвременни танци и фрий денс – Бургас, 2007:
  I – во място за колектив
 • Национален конкурс за класически, характерни, съвременни танци и фрий денс – Бургас, 2008:
  II – ро място за колектив
 • Национален конкурс за класически, характерни, съвременни танци и фрий денс – Бургас, 2009:
  Две награди I – во място за колектив
 • Международен конкурс на изкуствата „Радост на брега“ – Бургас, 2010:
  I – во място за колектив;
 • Международен детски фестивал „Млади таланти“ – София, 2011:
  I – во място за колектив
 • Международен конкурс на изкуствата „Радост на брега“ – Бургас, 2012:
  II – ро място за колектив;
  II – ро място за индивидуален изпълнител
 • Международен детски фестивал„Слънце, радост, красота“ – Несебър, 2014 г.:
  I – во място за колектив
 • XVII Международен фестивал на изкуствата – Албена, 2016 г.:
  Купа I – во място за колектив
 • Mеждународен танцов фестивал „Magic World Festival“ – Хасково, 2017 г.:
  I – во място за колектив
  II – ро място за колектив
  Специална награда за колектив – безплатно участие в балетен семинар, Италия
 • Национален танцов фестивал “Магията на танца” – гр. Шумен, 2018г.:
  Две I – ви места
 • Международен танцов конкурс  „mOvmnt“ – гр. Русе, 2018 г.:
  I – во и II – ро място за колектив
  Специална награда – безплатно участие в балетен семинар, Хърватия
 • Национален танцов фестивал “Магията на танца” – гр. Шумен, 2019г.:
  Две II – ри места
 • XXVI Mеждународен фестивал на изкуствата – Албена, 2019 г.:
  Две I – ви места
 • Национален конкурс за класически, характерни и модерни танци – гр. Казанлък, 2019 г.:
  Две I – ви места
 • Национален танцов фестивал “Магията на танца” – гр. Шумен, 2019г.:

Две II – ри места

 • Международен танцов конкурс  „mOvmnt“ – гр. Русе 2020 г.:
  I – во място за дует
  Две I – ви за колектив
  II – ро място за колектив
  Специална награда – безплатно участие в международен конкурс, Италия
  Специална награда – безплатно участие в следващото издание на  международния конкурс в Русе
 • Международен фестивал „Музите“ – Созопoл 2022 г.:
  I – во място за колектив
  I – во място соло
  II – ро място соло