Школа „Дърворезба“

Школа „Дърворезба“ е една от най – атрактивните форми на образователна работа в ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен. Началото е поставено през месец февруари 2005 година. Формата на обучение е клубна, а по – късно прераства в школа, където даровити деца усвояват тайните на един от най – старите български народни художествени занаяти. Ръководител на школата е Ангел Минчев – старши учител. В школата се работи с ученици от ІV до ХІІ клас.

От нейното създаване, обучение са преминали над 700 – 800 деца, някои от които продължават и днес. Децата се запознават с основни техники при художествената обработка на дърво, минавайки от най – елементарното до релефната дърворезба, откривайки красотата и топлината, излъчвани от дървото. Работата е изключително ръчна. Изработват се пана, кукерски маски, пластики, раклички за бижута, рамки. По този начин у децата се създават умения и навици, усет за красивото и продължават традициите на българските народни художествени занаяти. По – големите ученици усвояват и дървостругарството. Изработват се солници, гаванки, свещници, часовници и бижутерия.

Школата участва със своите произведения на регионални, национални и международни конкурси и ежегодни изложби на ЦПЛР – ОДК „Анастас Стоянов“ – Шумен. За годините на дейността си има редица спечелени награди и отличия. Под ръководството на г-н Минчев са изработени три дървопластики в центъра на град Шумен – тъй наречените „Картини върху дърво“. Самият той е носител на наградата на Шумен за „Изкуство и култура“ в раздел „Дейци на културата и дарители“, както и награда от Националния дворец на децата.

Всяка година школата представя своето изкуство в международни пленери – Гърция, Унгария, Сърбия и други държави. През месец февруари 2023 година се навършват 18 години от създаването на школа „Дърворезба“. По този повод ще бъде организирана изложба в сградата на Министерството на образованието и науката – гр. София – фоайета „Ротонда“ на 4 и 5 етаж. Ще бъдат изложени 360 произведения. Събитието е планирано за дните от 22.02. до 24.02.23г., като официалното откриване е на 23.02.23г., от 11:30 ч. Учениците на школата, които ще вземат участие с произведенията си се обучават от години – някои от 4 г., други от 6, 7 години. През годините школата се отличава със сплотен екип и постига много, в посока на запазване на българските традиции и народните занаяти за бъдещите поколения.